2013 m. rugsėjo 20 d., penktadienis

Ūkiniai, buitiniai atradimai


Nebus iš manęs daržininkės. Ir nereikia. Net savotišką testą sugavojau – papasakot žmonėms apie drugelius. Daržininkai – fanatikai jais niekada nesidžiauga. Iš kart nugraužtus kopūstus įsivaizduoja :D Tai vat. Gražu man tie drugeliai ir tiek.
            Per pusantrų metų visokių naudingų ūkinių atradimų padariau. Dalinuosi. Gal kam pravers? Ne pagal svarbumą surašiau. Tiesiog šiaip.
1.      Išaiškinti šuniui, kad kurklių lervos – nuostabus skanėstas. O jas ėdantis ciucikas nusipelno begalės susižavėjimo ir pagyrimų (nepamiršiti šito aspeto). Karts nuo karto darže pasikapstanti uodeguotoji tikrai daug mažiau žalos pridaro, negu kurkliai. Dalį skanėstų darže būdama pateikiu po nosim, kitus pati susiranda.
2.      Susirasti sraigių supirktuvę. Ne dėl pinigų. Moraliai lengviau kai tos bjaurybės, salotų ir daigų dorotojos, kuo toliau iškeliauja.
3.      Kuo anktstyvesnės daržovės – tuo daugiau reikia. Stirnoms ir zuikiams.
4.      Stirnos labai mėgsta lauke paliktas dracenas (švelnesniais lapais). Chlorofitus tik ragauja ir spjauna lauk. Palergonijų nemėgsta niekas. Negraužia, nekramto ir lanku aplenkia. Sakoma, kad uodus atbaido. Mūsiškių neveikia.
5.      Rudenį nepalikti vazonų su kambariniais augalais šalia obelų. Nes kažkuris kanopinis, obuolių pririjęs, nepasigėdijo net kaktuso apš…kt.
6.      Niekada nesi vienas. Vienkiemyje :D Net jei pilna troba, labai tikėtina, kad už 50 m nuo namo kažkas siaubia tavo daržą ir sąžinės graužimo nejaučia.
7.      Mulčas dalykas nuostabus. Pav. šparaginių pupelių derlius daug geresnis. Bet peliukai jį irgi aktyviau dorot padeda. Čia tiems, kurie nėra tokie gobšuoliai kaip aš ir nepadaugina kiekių, iš anksto skaičiuoja kiek ko reikia savom reikmėms.
8.      Kartais kuo mažiau priežiūros – tuo geriau. Laisvė tinginystei ir velniop kažkieno nuomonę apie tvarką lysvėse. Jei vidurvasarį keletą - trejetą savaičių nieko nėra namuose išgyvens tik tos daržovės kurios arba mulčiuotos arba neravėtos. Kitos iškeps.
9.      Gyvenant šiaurės Lietuvoje – neskubėti. Kai mano mama kelia paniką, kad Dzūkijoj visi jau seniai susėjo tą, aną ar kitą einu sėklų dėliotis. Kol dar žemės plotelį įruošiu, kol šiaip susiruošiu :D Pats tas.
10.   Neplanuoti. Kuo detaliau suplanuosi lauko darbus tuo didesnė tikimybė, kad nieko nepadarysi. Kitų darbų atsiras. Oras subjurs. Svečiai atvažiuos. Trauma ištiks ir t.t.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą