2013 m. rugpjūčio 25 d., sekmadienis

Paukščiukai ir tiesiog skrybėlė

Rašiau, rašiau beveik savaitę. O internetas vienkiemyje toks lėtas buvo, kad pasidalint mintimis nepavyko. Tai kaip čia dabar viską išdėstyt, a? Gal iš eilės…
Labai skaudžiai suvokiau, kad vienkiemyje vyrauja… tyla. Ne paukščių klegėjimas (o jie pas mus tikrai triukšmingi), gandrų  kalenimas snapais, o tiesiog tyla. Dieną sudrumsčia tolumoje ūžiantys kombainai ir tiek tų garsų. Lauksim briedžių rujos, tada klausysim baubimo :D
Pasiguodžiau ir savo atradimais galiu dalintis. Šį kart – vadovų paukščiams pažinti žala. Mėgstu juos pavartyti, kažkur pasidėti, po mėnesio vėl atsiversti.  Dabar nauja liga, tikiuosi trumpam, atsirado – pradėjau viešose erdvėse kvailai kikenti, akis į šalį nuo pardavėjų nusukinėti ir net kankintis juoką bandydama sulaikyti. Kalti dėl šių nepatogumų – piešinukai su paukščiais. Na, gal šiek tiek, mano fantazija, kuri labiausiai įsisiūbuoja Vilniaus stoties rajone ir bet kurioje kaimo, mažesnio miesto parduotuvėje.
Ką daryt ir kaip nekrizenti jei… Rokiškio “Maximoje” tikrai, tikrai mačiau moterį kuri priminė kukutį tuoktuvių apdaru. Ir net panašia poza, įsikibusi į prekių vežimėlį, stovėjo. Gatvėje lėtai ir sunkiai praėjo moteris primenanti kuoduotąjį vieversį. Vaizdas šalia mokyklos dažnai asocijuojasi su banguotųjų papūgėlių narveliu. Margumas tų plunksnų, kad akys raibsta… Nemaža dalis vyriškių panašūs į pasišiaušusius žvirblius. Dar į antis (ne antinus). Berniūkščiai kaip kuoduotosios zylės… Parduotuvės kasininkė tooookius nagus galando, kad jokiam plėšrūnui gėdos nepadarytų (na man labiau patinka būti aptarnautai nei į svetimo manikiūro subtilybes gilintis, bet niekas neklausė). Kartais tos asociacijos išlenda ir viskas, niekaip negaliu atsikratyt.
O vienas paukštiškas atsitikimas man visai ramybės neduoda. Gatvėje pro šalį praėjo garbaus amžiaus ponia. Pasipuošusi ir pasitempusi – kelianti susižavėjimą. Panaši, o gal ir iš tiesų tos senos inteligentų kartos atstovė, kurios kojos iš namų nepasidabinusios nekelia. Ir viskas buvo labai smagu, kol skrybėlės nepastebėjau. Tokios… hm… retro. Ir dar su povo plunksnomis. O vat povas tai tikrai seniai tas savo grožybes prarado. Mano versija – paukštis buvo suvalgytas alkano pokario metu… Tos elegantiškos damos jaunystės laikais. Plunksnas pradžioj skrynioj saugojo, o paskui ant skrybėlės užtupdė. O gal iš karto puošmena pavertė… Kita versija – vis gi ta skrybėlė tarpukario galvos apdangalas. Paveldėtas su visomis plunksnomis… O gal ir plunksnos net ne Lietuvoje gyvenusio povo. Sprendžiant iš vaizdo joms, rūpestingai saugomoms, tikrai galėtų visas šimtas greit stuktelti. Parūpo man tos skrybėlės ir paukščio istorija tiek, kad mintyse visos giminės (žmonių, ne povų) istorijos rutuliojasi. Be jokio noro svetimuose gyvenimuose knistis. Tiesiog šiaip. Kaip istorijos kurios jau užrašytos ar papasakotos. O gal toje šeimoje karta iš kartos klausėsi vienos elegantiškos skrybėlės legendos. O kokie nors povai tarpusavyje burbuliuoja apie giminaitį, kuris buvo (o gal vis gi ne) suvalgytas ir jo uodega iki šiol keliauja per pasaulį. Klausti mandagumas neleido… bet tą skrybėlę iš tolo atpažinčiau :D Ją dėvėjusios moters niekaip.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą