2014 m. liepos 30 d., trečiadienis

Tiems kas svajoja, galvoja, dėlioja ir... neapsisprendžia (II)


Pagaliau pripuoliau prie antrosios dalies – tai, nuo ko ir norėjosi pradėti. Ir tai, ko nagrinėjimui skyriau tikrai nemažai laiko. Dėliojausi, svarsčiau, galvojau ir t.t. Kuo gi galima užsiimti vienkiemyje, nes saulėlydžiai bei saulėtekiai (miegaliams pastarieji gal ir neaktualūs) gražu, bet... ne tik salotas valgyt reikia :D Laukiniam gyvenimui gamtoje dabartinis pasaulis neprisitaikęs – pinigų prireiks. O lakstymas per dvejus namus... atitinka pasakymą, kad kai dvi auklės tai vaikas be galvos. Tai va – dažnai atrodo, kad esu ir be galvos, ir be kojų ir šiaip... niekad nežinau kas, kur ir kada :D
Visai neblogus veiklų kaime sąrašus galima rasti ekologinių gyvenviečių puslapiuose. Taip pat peržvelgiu daugumą spaudoje ar internete pasirodančių pasakojimų (čia jie dažniausiai su laiminga pabaiga) kuo gi užsiima žmonės kaime.
Visose srityse prireiks žinių, bet matyt svarbiausias kriterijus, į kurį verta atsižvelgti – finansinės galimybės. Na, sugalvoti, jog norėčiau būti balionų fabriko šeimininkė, bet... patalpos ir įrengimai kainuoja tikrai nemažai. Tas pats galioja ir didelės fermos kūrimui ar panašiems grandioziniams projektams.
Specifinės žinios. Dažnai vardijama, jog programuotojui, straipsnių rašytojui ar vertėjui tikrai nėra skirtumo kuriame pasaulio krašte dirbti. Tik ne visada norisi arba įmanoma staigiai keisti savo specialybę. O ir gabumai, ką jau slėpt, tapti pav. internetinių puslapių dizaineriu ne visiems duoti.  Mokslinį darbą vienkiemyje įmanoma dirbti, kol... stagiau neprisireikia į biblioteką ar archyvą. O tada tenka lapatuoti į Vilnių, sugaišti nemažai laiko ir dar, svarbu, įkvėpimo pakeliui neišmėtyti :D
Augalininkystė bei gyvulininkystė. Aš nuolat trūbiju – už kuo mažiau trąšomis ir kita chemija užterštus produktus. Tai va auginant žinių tikrai prireiks, o siekiant ekologinio ūkio dar ir palankių aplinkybių. Reglamentai gana griežti – jei kaimynas trąšas beria nuo dūšios, jūsų ūkis taip pat nebus ekologinis. Be to pereinamasis laikotarpis nemenkas. O ir pati produkcija paklausiausia didžiuosiuose miestuose. Svarbus tampa pristatymo atstumas bei greitumas. Kad kelionė nekainuotų daug ir žalumynai atrodytų skaniai. Verta nepamiršti ir investicijų į žemę daržams ar ganykloms, patalpas gyvuliams, derliaus sandėliavimo patalpas ir pan. Be to tai sritys, kur neretai tenka pasiduoti gamtos valiai – orų nesureguliuosi. Gyvulių ligas taip pat ne visuomet įmanoma kontroliuoti (užtenka pastarųjų dienų žinias perskaityt ar išgirst). Vienas didesnių pliusų augalininkystėje – sezoniškumas. Žiemą prie pečiaus leisti galima, popierius tvarkyti ir naują derlių planuoti. Gyvuliai, gi judėjimo galimybes tikrai apriboja – nepaliksi be maisto ir vandens.
Atskirai išskiriu bitininkystę, nes... pirmieji bitininkavimo metai ir galiu šiek tiek iš savo patirties paporint. Savos žemės turėjimas nėra itin svarbus – galima tartis su ūkininkais ir, jei avilių daugiau, bičių namelius jų valdose sustatyti. Žinių prireiks tikrai daug, o investicijų daugiau nei atrodo pradžioje. Taip pat – darbo bei laiko tam skirti reikia nemažai. Tiesa, intensyvumas sezoninis – žiemą tik gero bitutėms gali linkėti, inventorių tvarkyti ir naujų žinių semtis. O norint iš bitininkystės pragyventi... na bityno nemažo reiks ;D
Svečiai, sveteliai ramūs ir aktyvūs. Oi, kaimo turizmas tai tikrai populiarus. Nuo ekologiško daržininkavimo užsiėmimų iki gulėjimo bambą išvertus. Atmetus investicijas ir strategiškai patogios vietos poreikį, matyt, svarbiausias klausimas ar esate pasiruošę įsileisti nepažįstamus žmones. Ir reiklius, ir nelabai, bet dėmesio jiems skirti reiks, pramogas galvoti ir rūpintis svečiais. Tikrai ne kiekvienam tai priimtina.
Mokymai, kursai ir kitokie užsiėmimai. Nuo vilnos vėlimo pamokėlių iki kursų kaip pasistatyti molinį namą. Specifinės žinios ir gebėjimas bendrauti būtini. O ir vieta – ar patogu, ar norisi juos namuose vesti. O gal teks kažkur po miestus važinėti.
Amatai, kūrybiniai polėkiai. Senieji amatai ir tie, kurie ant bangos. Vėl gi – rankelės turi būti miklios, galvoje daug idėjų, tam, kad jūsų dirbiniai būtų išskirtiniai ir sulauktų pirkėjų. Nuo žvakių iki kepurių ar užklotų. Pasirinkimas – pagal polinkius.
Specifiniai verslai. Gal aliejaus spaudykla, o gal batų fabrikas ar duonos kepykla. Veiklų tikrai galima prigalvoti įvairiausių, o skaičiuoti kiek gi investicijų reikia teks labai ilgai.
Suskirčiau į tikrai dideles grupes, bet reziumuojant galima pasakyti viena – be vadybos iš vietos nepajudėsite. Gali rūsyje rikiuotis stiklainiai su išskirtinėmis uogienėmis, prieangyje šimtai veltinių, o šaldikliai būti pilni aukščiausios kokybės mėsos. Niekas nepirks jei nežinos, kad esate ir to, kad jūsų bei jūsų produkcija tikrai išskirtiniai. Tai va – per dvejus, jau beveik ir su puse, vienkiemio metus priėjau vieną išvadą – reikalingiausias čia verslumas. Arba kitaip – bent kokie vadybos pagrindai :D Ir dar drąsos rizikuoti, daryti ir bandyti. Nors jūs ir patys, turbūt, visa tai žinot :D


6 komentarai:

  1. Labai susidomėjusi skaičiau abu tavo tekstus. Ech, apsispręsčiau, kuo užsiimti - dingčiau ir aš iš Vilniaus. Bet turbūt drąsos nepakanka pasiryžti. Nors per tokius karščiu idėjos greičiau generuojasi :D Organizmas ieško išeičių, kaip gelbėtis nuo karščių. Gamtoje visvien lengviau nei tarp sienų.

    O tu jau apsisprendei, kuo užsiimsi, kas maitins sodyboje? Ar vis dar tarp daugybės darbų sukiesi? Kaip suprantu, kompiuteriniai užsiėmimai dar nepasibaigė?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vis dar sukamės tarp daug darbų... O kai jų daug vis kas nors nepabaigta atrodo. Man, matyt, irgi drąsos trūksta, kad bandyt tik iš amatų gyvent. Arba tik bitininkystei atsidėt. Ir dar - norint gerai išvystyti veiklą pradžioj tas blaškymasis lėtina procesą. Kai vienu metu darai daug, kažkuri kryptis sulėtėja, o paskui, žiūrėk, kol vėl atstatai ritmą. Ech... O tau nepavyktų vien siuvinėjimuose paskęsti, kitų darbų nedirbant?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Siuvinėjimuose? Juokauji? Metrikus kryžiuku kepti nenoriu. O su kitkuo sudėtinga: o kodėl taip brangu, o kodėl tas, o kodėl anas? Nekalbant jau apie tai, kodėl aš negaliu pigių medžiagų naudoti (pasitaiko ir "nusimanančių" klausinėtojų). Šiaip turėjau ir turiu įvairių minčių (tik ne blogams ir kitai viešai erdvei, bet, jeigu smalsu, asmeniniams laiškams). Tik šiuo metu jau beveik ant lagaminų sėdžiu. O kai grįšiu, tada ir matysis, kur link suksiu. Nors savo minčių neatsižadu.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai smalsu bus sužinot ir pamatyt kuria kryptim suksi :D Nes, suprantu, kad nedaugeliui suprantami ir reikalingi auksu siuvinėti darbai, bet juk turėtų būti ir nusimanančių tokiuose dalykuose, kurie vertina tokius darbus :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Šiuo metu suksiu moksline kryptim :D Ir ši kryptis tęsis tol, kol kas nors stipendijų duos. Po to leisiuos ant žemės ir prisiminsiu pomėgius.
    Užtat bus smalsu stebėti, ką tu per metus nuveiksi realizuodama savo planus, o ne tik planuodama.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš bijau, kad toliau planavimai tik liks. Nors po truputį judu. Be mokslinių darbų nukvakčiau, bet... vien iš mokslo arba vien iš amatų irgi nepragyvenčiau. Ai, tikiuosi paversti mintis kūnu ir bus gerai :D

    AtsakytiPanaikinti