2013 m. kovo 21 d., ketvirtadienis

(Ne)gerieji kaimynai


             Kad jau praėjusį pavasarį viskas vertėsi kūlvirsčiais ir progos gilinti draugiškos aplinkai daržininkystės žinias buvo labai retos, tai pastaruoju metu neriu į didžiuosius malonumus. Tokius paprastai smagius – naktimis tyrinėju augalų kaimynystę. Visas mokslas žinoti koks augaliukas nuo kokios daržovės kenkėjus nubaido, kuris pritraukia ir suklaidina. Kas kopūstų drugeliams galvas susuka, o kas visokias muses maitina ir žmonių sveikatai naudingų daržovių neleidžia doroti. Nors į mūsų šiaurietišą pakraštį užsukus pavasariui bus kaip visada – kiek tos velėnos spėsiu paverst daržu tiek. Ir ką turėsiu tą ir sėsiu. Ir taip kaip norėsiu. Ir dar spąstų svečiams, kurie turi keistą įprotį svetimus šiltnamius ir daržus tikrinti, pristatysiu :D Čia juokauju, nes į spąstus zuikučiai ir stirnos gali pakliūti. O jų man nesinori žaloti, nors ir praretina lysves. Pirmųjų salotų ir pupų net neparagavom – viską miško kaimynai sudorojo. Ai, dar vieną cukiniją kažkas iš miško gyventojų nukniso. Bet taip kultūringai, kad visai mažai ištrypė. 
            Kad jau apie kaimynus, tai neišvengsi jų Lietuvoj gyvendamas. Ne stepės gi, kur šimtais kilometrų kito homo sapiens nesutiksi. O jau daugiaaukštyje gyvendamas tai gali nepažinot (cha, cha rimtai – per dešimt (?) metų savame bute, šalia gyvenančių kaimynų nelabai pažįstu), bet susidurti teks. O mūsų miestietiškų namų laiptinės kaimynai tai, manau, verti mažiausiai kokios apybraižos. Beje, yra toks šuninkų bruožas – žinai viso rajono šunis, bet ne jų šeimininkus. Net ir daugelio šunų vardus bei charakterio savybes.
            Tai vat ką geriausiai žinau, tai tai, jog mūsų keturių aukštų laiptinėje, apart Mokos, gyvena Tera, Čita, Meška, Aira. Ir dažnai jorkšyro terjeras užsuka. Ir Morka yra didžiausia iš visų. Sakyčiau, bailiausia... tiek ta prasme, kad pati visų bijo, tiek daugelis kaimynų jos privengia (dėl dydžio?). Tiek tų vardų tik... Už tai žmogiškieji mūsų kaimynai turi kodinius pavadinimus :D Visai neprastus, sakyčiau, nes iš kart tarpusavyje suprantam, kas ir kaip. Kaimynas, Kaimynė, Jaunasis kaimynas, Piktoji kaimynė, Meškos šeimininkas, Meškos šeimininkė, Jaunasis Meškos šeimininkas, Budulis, Buduliukas, Budulio žmona, Mokytoja, Tas kur sveikinasi, Bananinis, Džipininkas, Jurga (koks tikras vardas tikrai nežinau). Dar buvo Gena, bet vienintelis kaimynas, kurio vardą daug maž žinojom, jau miręs... Tai dabar niekas sunkius krepšius nešant nepasisiūlo padėt, o paskui neprašo penkių litų alui.
            Nežinau, kaip kitur, bet kai kurie mūsų kaimynai, tikrai išskirtiniai personažai. Gal ir augalai turi tokius kaimynus? Pav. koks kvanktelėjęs, savimi patenkintas svogūnas stengiasi visus auklėti ir baisiai įkyri, o jo žmona jį viešai vis apkula. Jei jau mūsų vienam įkyriam daugiaukščio kaimynui, nuo žmonos kliuvo, nes su išeiginėm kelnėm į kiem išėjo, tai ką gali žinot... Nes gi visai rimtai, sodinti rekomenduojama, ne tik pagal tai kas kam pagelbėja kovoje sukenkėjais. Bet ir atsižvelgti į tai, kas ką skriaudžia. Suprask, naujai iškeptas daržininke, kad ir lysvėj savas budulis gali atsirast. Vis taikysis kam marmūzę (lapūzę :D) išmalt, saulę užstot, maistines medžiagas pavogti. Arba baklažanas iš už jūrų marių kolorado vabalų prisikvies, o jei kokią bulvę šalia žemėn įkišai? Gal kas mėgsta naktimis dainuoti, o šalia ramybę mėgstantis kaimynas. Taip ir įsivaizduoju kokį pomidorą su bulvėmis besipykstantį, vis žeme besidalijanti. Gi giminės, vienos šeimos nariai, tai konfliktai neišvengiami :D Jaučiuos kaip kokį svarbų socialinį darbą dirbanti – ką su kuo vienon grupėn talpint sprendžiu. Kokią gaują izoliuot, kuriai pagalbininkų pasiūlyt. Na, gi įdomus reikalas ta daržininkystė be trąšų ir kitos chemijos.
             

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą