2013 m. sausio 26 d., šeštadienis

Barsukiniai reikalai


Tiems kas pražiopsojo - vakar buvo viduržiemis. Nors mieste tai nei svarbu, nei išskirtinė diena – įlendi į darbus, darbelius ir tuos atšilimus ar atšalimus pastebi tik tada kai troleibuso stotelėje tenka stoviniuoti. Išimtis šunininkai, kurie bet kokiu oru ir kasdien su augintiniais po laukus maklinėja (apie save čia aš, apie save). Pasak tautosakos vakar barsukas turėjo lįsti iš olos. Na ir meška ant šono verstis, kitą leteną pradėti čiulpti. Nežinau kaip kitur, bet pas mus vidurdienį žavi saulutė ritinėjosi. Tai jei jau barsukas per pietus nosį lauk kišo – ilgai dar žiema bus. Šešėliai didžiuliai – bet kuriams užsimiegojusiam padarui siaubo įvairytų :D.
            Nors žiema man labai puikus ir darbingas metas, daržinis nekantrumas pradėjo kamuoti – internetiniuose portaluose apie daržininkystę, sodininkystę ar gėlininkystę įstringu vis ilgesniam laikui. Čili pipiriukų sėklų paieškas pradėjau – svarbiausia daržovė šiltnamyje! Smagiausia – jau galima tas sėklas ir į žemę kišti (spėkit ar to dar nepadariau :D – prie pečiaus daiginasi). Pernykščius aštrumynus dar šlamščiam, šaukštais kabinam, į verdančius puodus dedam ir atsargų dar turim. Tai aš ir visas odes tiems čiliams sugiedočiau – kad tik kuo daaaauuugiau, įvairiau ir aštriau jų užaugtų :D. O visa kita – kaip nors. Man rodos galėčiau orų pranaše dirbti – vasarą ir rudenį net prakaitus nuo kaktos braukdama daržoves į stiklainius grūdau, kaip žiurkėnas atsargas žiemai kaupiau. Matyt nujaučiau, kad šalta žiema bus :D Yra ir kitas variantas – debiutantiškas entuziazmas. Kai pirmą kart kažką pats užsiaugini – labai skanu pasidaro...
            Svarbu viduržiemį teisingas ir protingas knygas apie daržą skaityti – tas kurios mano nuomonei pritaria. Kastuvu per daug darbuotis neverčia, trąšų tonomis pilti nerekomenduoja. Tada ramiai galima apie pavasarinius žydėjimus svajoti, čilių plantacijas sapnuoti ir planus, kaip lankytojus iš daržo išvaikyt kurti.
            P.S. Labai sparčiai gudrėju interneto platybėje žinias apie daržininkystę kaupdama. Tai dalinuosi išmintim. Agurkus sodinti reikia be viršutinės apatinių drabužių dalies ir vis vyrišką pasididžiavimą minint. Arba vyriškį be apatinių tam darbui įkalbėt. Žirnius sėt su liemenėle žirneliais marginta. Manau, kol tas sėjos laikas ateis tai dar daugiau žinių prikaupsiu. Gerai, kad vienkiemis – pvz. per pilnatį galėsiu palaidais plaukais užkeikimus senam avily sėdėdama rėkauti (čia bus mano autorinis burtas :D). Ir niekas paslapties nesužinos – nebent kokia lapė iš juoko numirs. 

2 komentarai:

  1. Kartais ne profesoriaus Klimkos pamąstymus skaitinėji? labai panašiai skamba :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei klausi apie barsukus tai čia protingieji sodininkų daržininkų kalendoriai rašo. Kažkodėl per šias Kalėdas net du tokius gavau :D Turbūt visiems atrodo, kad jei turi sodybą, tai laiką skaičiuoji tik pagal sėjimo ir ravėjimo datas :D O dėl prietarų sėjant ir sodinant - tai interneto išmintis gi :D Ar čia Klimka čili pipirus mėgsta ir himnus jiems kuria? :D

      Panaikinti