2013 m. sausio 20 d., sekmadienis

Knyginio gyvenimo ypatumai


Išnaršiau vienos iš Vilniaus bibliotekų lentyną su naujai gautais leidiniais. Išknaisiojau knygų lentynas namuose, patikrinau krūvas tų, kurios jau nebetelpa į sąlyginai tvarkingas eiles.  Dar pakilojau skaitinių sandėliuką šalia lovos, po lova, keletą egzempliorių WC. Ai, dar į knygyną užsukau, kad savo norus ir pageidavimus sukonkretinti. Ir atradau tokį keistą dalyką – mane dominančios literatūros lankas papildė dar viena sritis. Tai yra baisus reikėjimas literatūros apie sodą, daržą ir gėlės :D Toks, kad kartais rimta dilema iškyla kokią knygą dovanų užsisakyti. Beveik spygauti pradedu antikvariate, dėžėje kur visos knygos po litą, radus leidinuką pvz. apie svogūnines gėles. Tai gi smagu, labai smagu žiemos vakarais vartyt ir skaityt literatūrą apie augalus.  Ir dar su paveiksliukais gražiais. Nes šiaip gi nėra kitose mano knygose tų gražumų. (Nors, vat ir apsimelavau – archeologija toks šaunus mokslas, kad leidiniai dažniausiai pilni foto, brėžinių, žemėlapių ir pan. iliustracijų :D ) Na, o pavasariui atėjus juk viskas kaip visada – kiek jėgų bei laiko užtenka ar noro būna. Nepriklausomai nuo protingų sodininkų-daržininkų knygose išdėstytų patarimų.
O tas knygų peržiūrėjimas ir bibliotekos lankymas (vargšė mano piniginė nepajėgi patenkinti knyginio apetito :D ) gan dažnas dalykas. Nes kaip gi važiuosi į vienkiemį skaitiniais neapsirūpinęs. Tai vis kraunu knygas, kraunu į krepšį ir po to labai protingai ant viršaus drabužių sluoksnį uždedu, gerai užmaskuoju ir persikreipus tempiu į mašiną bei iš jos.  Kaip gali kam nors paaiškinti, kodėl važiuojant dviem savaitėm reikia mažiausiai keturiolikos knygų. O reikia. Tikrai reikia. Vien mintis apie skaitinių badą sukelia siaubą. Ir tie mano pasižadėjimai nenaktinėti iki paryčių - nieko verti. Šventas reikalas, sakyčiau, knygą prieš miegą atsiversti, paskaityti. O dar geriau būtų ir miegui laiko pasilikti :D
Ir kas kart apie knygas ir bibliotekas pagalvojus mintiju, kad kada nors gražinsiu skolą toms nuostabioms lentynoms, kurios vadinasi “Knygos ieško namų”. Bent jau toje bibliotekoje, į kurią dažniausiai užsuku, tokia yra. Ir nors retai, bet ten pasitaiko toookių egzempliorių, kad čiumpu ir atsidžiaugti negaliu. Tiesa, imu net jei tai labai populiarios lengvosios literatūros (keistas apibūdinimas gavosi, bet manau aišku apie ką čia :D ) egzempliorius – būtinai priglaudžiu ir padovanoju tokių knygų mėgėjai. Žinau, kad vėliau ji skolins arba dovanos kitiems ir tas leidinys pabuvos dar ne vienuose namuose. O kartais, radus išrikiuotą eilę vertingų senų leidinių graudumas apima. Nežinau kodėl, bet įsivaizduoju anapilin išėjusį knygų šeimininką ir jo palikimą tvarkančius paveldėtojus. Tai va – kai pas mane netyčia ar tyčia atsiras po kelis egzempliorius knygų – būtinai nešiu ir dėsiu į tą nuostabią lentyną, kad knygos rastų naujus namus.
Kartais nuėjusi į grožinės literatūros  medžioklę (manau tai taikliausias apibūdinimas, kai tos įstaigos gauna tiek mažai tiek kiekiu, tiek įvairove naujų leidinių) bibliotekoje pagalvoju, kad dirbti jose aš taip ir nepamėgau. Vienintelė išimti studijų metais buvo MAB (Mokslo Akademijos biblioteka). Gal dėl to sąlyginio uždarumo ir privatumo, gal dėl galimybės rūkyti šalia esančiame balkone…. Na ir kontingento, sakyčiau, linksmo. Vienas gerokai garbaus amžiaus profesorius, kasdien prie savo staliuko lygiai 14 val. pradėdavo knarkti. Ir taip, kad langai drebėdavo. Dalis skaitytojų kikendavo, kita dalis kraustydavosi kur nuošaliau dirbti. Na, o tretieji bandydavo ignoruoti triukšmo šaltinį. 16 val. vyriškis garsiai nusižiovaudavo, nunešdavo knygas darbuotojai, pasiguosdavo, kad šiandien gerokai padirbėjo ir pavargo. Na, ir rimta veido išraiška išeidavo namo.
Kokį pusmetį lygiai vidurdienį prie skaityklos durų subildėdavo puodai ir pagyvenusi moteris tyliai pravėrus duris pakviesdavo savo vyriškį pietų :D Kur jie pietaudavo nežinau, bet po pusvalandžio profesorius (taip jį žmona ir šaukdavo) grįždavo patenkintas ir toliau įsiknisdavo į literatūros kalnus. Kai paskaičiavau, kad nuo to laiko praėjo daugiau nei dešimt metų… Įdomu, ar dar kas nors iš tos lankytojų kartos užsuka į biblioteką...  
Ir pabaigai – vieni smagiausių mano knyginių atsiminimų tai eilės prie WC vaikystės namuose. Turėjau įprotį ten skaityti ir užsimiršti. Pradžioj į duris pradėdavo belsti mama, o po kurio laiko ir katinas kniaukimu skubinti. Vis gi gera, kai gali pasinerti į knygą ir apie nieką kitą nebegalvoti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą